groepen & lezingen

groepen & lezingen

Lezingen
Naar aanleiding van mijn boeken Een schat aan Liefde en Een Zucht van verlichting geef ik lezingen. Hieronder staat de agenda, die regelmatig wordt aangevuld. Ik geef deze lezingen ook op verzoek, mocht je daarin geïnteresseerd zijn, neem dan contact op met het ITIP: 0575 510850
 
20 april 2017 - Bennekom, de Ontmoeting: Mededogen 
23 maart 2017 - Nijmegen, de Appel: Van zelfkritiek naar mededogen
8 okt 2017 - Brummen, Vrijzinnigen IJsselstreek: Mededogen (zo-10.00) 
14 feb 2018 - Utrecht, Lazuli: Ode aan de liefde

29 nov 2018 - Amsterdam, De Roos: Van zelfkritiek naar mededogen
13 feb 2019 - Amsterdam, De Roos: Ode aan de liefde
 

Ode aan de liefde
Rond Valentijnsdag breng ik een ode aan de liefde. Eigenlijk ben ik een groot voorstander van alle dagen Valentijnsdag: de liefde of je geliefde aandacht geven, doe dat vooral dagelijks! Een kus, een aai, een compliment, een goeie grap, een onverwachts gebaar en oprechte aandacht ontvangen of geven aan iemand die je lief is, te midden van de dagelijkse sores, is altijd fijn.
Door lief te hebben worden we herinnerd aan de grootste kracht in het universum, de Liefde die alles in beweging zet. Het kan ons verheffen, voeden, koesteren en verrijken.
Maar door de waan van de dag verliezen we vaak het contact met de schoonheid en het wonder van de liefde. De dagelijkse gewoontes of dwingende activiteiten kunnen de overhand nemen. Ook onze ‘liefdesbiografie’, onze persoonlijke ervaringen en kwetsuren, opgedaan in de liefde, kunnen bepalend zijn. Hoe kan je omgaan met deze koffer vol liefdesbagage? En hoe kan je weer contact krijgen met de rijkdom van de liefde? De antwoorden liggen dichtbij. Het is binnen veel leuker en rijker dan we denken. Er zijn geheime schatten aan te boren.. 

Je bent welkom op deze bruisende avond rondom de liefde vol verhalen, inspiratie en ruimte voor uitwisseling. Ook leuk om je geliefde, je date of dierbare vriend(in) te verrassen met een (entree)kaartje!


Van zelfkritiek naar mededogen
Veel mensen kunnen makkelijker punten van kritiek opsommen over zichzelf dan positieve en mooie kanten. Teveel zelfkritiek kan ondermijnend werken, je haalt jezelf ermee onderuit. Hoe kan je dit doorbreken? Door je te richten op haar tegendeel: mededogen.
Mededogen is een specifiek soort liefde, in het boeddhisme heet het karuna: de liefde die het vermogen heeft het lijden van anderen te verlichten. Dat begint met dat je je eigen lijden en beperkingen liefdevol tegemoet treedt. Als je voorbij de kritiek en oordelen, met liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf kijkt, activeer je mededogen. Je laat je raken en staat niet langer apart, je gaat van afzondering naar gemeenschappelijkheid. Je wordt opmerkzamer voor je omgeving.
Op deze lezing vertel ik over hoe je meer contact kunt krijgen met deze liefdevolle houding ten aanzien van jezelf en anderen.
Een Zucht van verlichting    - lezing op verzoek
Naar aanleiding van mijn boek Een Zucht van verlichting, geef ik lezingen over totale aanwezigheid in het dagelijks leven.
Totale aanwezigheid brengt je in het hier en nu, waar je de rust en ruimtelijkheid ervaart die onder alles aanwezig is. In deze drukke tijd verliezen we steeds meer het contact met de leegte. In de leegte kun je thuiskomen en opladen, om van daaruit weer tot actie te komen. Dat is een natuurlijke beweging, met een geheel eigen dynamiek en scheppingskracht. Graag vertel ik op deze lezing hoe je contact kunt krijgen met deze natuurlijke staat van zijn. En hoe je tot ‘zuchten van verlichting’ kunt komen in je dagelijkse leven met behulp van een aantal praktische meditatietips.

 Meer informatie via het ITIP