groepen & lezingen

Er is geen enkele staat die niet de onmetelijke staat van aanwezigheid is.
Het is de verblijfplaats waar alles thuis is.
Longchenpa

groepen & lezingen

Pad van ontwaken;
Lonchenpa inspiratietraject

Wanneer we lange tijd onder (hoog)spanning staan en er veel van ons gevraagd wordt, is rust nemen cruciaal. Maar hoe doe je dat in een tijd van turbulentie en onzekerheid? Hoe kom je in tijden van overleven weer tot ontspanning en vrijheid? En hoe blijf je gevoed en geïnspireerd? 

Vanuit de boeddhistische Dzogchenleer en mijn boek Een Zucht van verlichting, bied ik een inspiratietraject aan: Pad van ontwaken. Het boeddhistische pad van ontwaken is gericht op ‘niet doen’. Op loslaten, ontspannen en erbij blijven. Helemaal aanwezig raken, in wat zich ook voordoet. Dan ontvouwt zich iets, als een bloem. Er vindt onthulling plaats, niet door toedoen van jou, maar in aanwezigheid van jou. Dat is een meditatieve houding die leidt tot vrijheid te midden van de weerbarstige werkelijkheid. 

Hoe kom je tot die houding? En hoe hou je die vast, ook tijdens het drukke dagelijkse leven? We zullen kennismaken met de richtlijnen van het pad van ontwaken, met ware aard en tweede natuur, met totale aanwezigheid, met licht in het lijden en mededogen.

Met een kleine groep wentelen we ons in de wijsheid van het Pad van ontwaken. Ingang zijn teksten van Longchenpa uit Het Juwelenschip, en teksten uit mijn boek Een Zucht van verlichting. We bestuderen wat we toepassen. Inhoud, uitwisseling, ervaring, meditatie en stilte wisselen elkaar af.

Het is een traject van drie keer twee dagen, voor mensen die een opleiding bij het ITIP hebben gevolgd. De dagen zijn niet los van elkaar te volgen.


Data
1-2 nov 2021               De grondbeginselen van het pad van ontwaken
24-25 Jan 2022            Licht in het lijden
7-8 Maart 2022            Mededogen en vrede

Locatie
In Dopersduin, een rustige plek in de duinen van Schoorl, bij zee.

Kosten en Inschrijven via: Het ITIP