groepen & lezingen

groepen & lezingen

Lezingen
Naar aanleiding van mijn boeken Een schat aan Liefde en Een Zucht van verlichting geef ik lezingen. Hieronder staat de agenda, die regelmatig wordt aangevuld. Ik geef deze lezingen ook op verzoek, mocht je daarin geïnteresseerd zijn, neem dan contact op met het ITIP: 0575 510850
 

14 jan 2017 - Nijmegen, Centrum de Appel: Voluit liefhebben
29 jan 2017 - Lunteren, NPB: Van zelfkritiek naar mededogen (zo-10.30 u)
20 april 2017 - Bennekom, de Ontmoeting: Van zelfkritiek naar mededogen 
23 maart 2017 - Nijmegen, de Appel: Van zelfkritiek naar mededogen
8 okt 2017 - Brummen, Vrijzinnigen IJsselstreek: Van zelfkritiek naar mededogen (zo-10.00) aanmelding is niet nodig

Een schat aan Liefde
Een lezing op verzoek. Met mijn boek 'Een schat aan Liefde' onder mijn arm, kom ik langs om een ode te brengen aan de liefde. Ik zal spreken over de schoonheid en mystiek van de liefdesrelatie, over hoezeer de liefde je leven glans kan geven en doen schitteren. Er is veel te zeggen over de moeite en worsteling in een relatie, dat komt zeker ook aan bod, maar de rijkdom staat dit keer op de voorgrond. De schat aan liefde die in de maalstroom van het dagelijks leven ver weg en soms verloren lijkt, maar die onder alles aanwezig blijft, klaar om opgedelfd te worden.
De liefdesrelatie biedt drie schatten waarmee je je relatie kunt voeden en tot volle bloei kunt brengen: de vonk van de eerste ontmoeting, de leerweg van de relatie en tot slot het mysterie van de liefde.

Er is alle ruimte voor het stellen van vragen en ik zal in de pauze boeken signeren.
 

Van zelfkritiek naar mededogen
Veel mensen kunnen makkelijker punten van kritiek opsommen over zichzelf dan positieve en mooie kanten. Teveel zelfkritiek kan ondermijnend werken, je haalt jezelf ermee onderuit. Hoe kan je dit doorbreken? Door je te richten op haar tegendeel: mededogen.
Mededogen is een specifiek soort liefde, in het boeddhisme heet het karuna: de liefde die het vermogen heeft het lijden van anderen te verlichten. Dat begint met dat je je eigen lijden en beperkingen liefdevol tegemoet treedt. Als je voorbij de kritiek en oordelen, met liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf kijkt, activeer je mededogen. Je laat je raken en staat niet langer apart, je gaat van afzondering naar gemeenschappelijkheid. Je wordt opmerkzamer voor je omgeving.
Op deze lezing vertel ik over hoe je meer contact kunt krijgen met deze liefdevolle houding ten aanzien van jezelf en anderen.

aanmelding via ITIP
 

Een Zucht van verlichting
Naar aanleiding van mijn boek Een Zucht van verlichting, geef ik op verzoek lezingen over totale aanwezigheid in het dagelijks leven.
Totale aanwezigheid brengt je in het hier en nu, waar je de rust en ruimtelijkheid ervaart die onder alles aanwezig is. In deze drukke tijd verliezen we steeds meer het contact met de leegte. In de leegte kun je thuiskomen en opladen, om van daaruit weer tot actie te komen. Dat is een natuurlijke beweging, met een geheel eigen dynamiek en scheppingskracht. Graag vertel ik op deze lezing hoe je contact kunt krijgen met deze natuurlijke staat van zijn. En hoe je tot ‘zuchten van verlichting’ kunt komen in je dagelijkse leven met behulp van een aantal praktische meditatietips.

 

Interview met Marthe over haar beide boeken bij radio BOS
Interview